torsdag 21 februari 2008

Feta- & spenatpaj

1 paj, ca 4 personer
225 grader


Pajdeg:
3 dl mjöl av valfri sort, jag gillar graham- & kikärtsmjöl
125 g smör
4 msk vatten

Fyllning:
1 pkt fetaost
1 lök
fryst bladspenat
1 tsk sumaq (syrlig lilaaktig krydda som kan köpas i blattebutiker, kan utelämnas)
salt & peppar
1 burk creme fraiche
1 äggula


Knåda ihop smöret och mjölet till en smulig blandning, blanda i vattnet och knåda ihop. Platta ut i en form med löstagbar botten och sätt in längst ner i ugnen 10 minuter.

Hacka löken, tärna fetaosten. Stek löken mjuk men inte brynt och häll då även spenaten i stekpannan. Låt stå på svag värme så att spenaten tinar men inte steks och tills all vätska dunstat. Blanda i sumaq, salt och peppar och ost. Ta av från värmen.

Blanda äggulan med creme fraichen och häll i ost- & spenatblandningen. Häll alltihop i pajskalet och sätt in i ugnen ytterligare 30 minuter längst ner i ugnen. Godast om den serveras ljummen med en sallad.


Receptet funkar säkert alldeles utmärkt att göra med vanlig äggstanning, men eftersom jag är äggviteallergiker har jag fått uppfinna min egen äggstanning.

1 kommentar:

Linnéa sa...

tack så mycket, låter supergott!